“Stress? Nee, daar heb ik geen last van.” Iets wat ik vaak hoor in de praktijk. Maar klopt dit wel? Bij het woord stress denken mensen vaak aan een drukke baan of onderneming. Stress is veel meer dan dat. De maandelijkse hypotheek, je partner, kinderen, een (niet verwerkt) trauma, 24/7 bereikbaar zijn, sociale media… allemaal voorbeelden die onbewuste stress in het lijf kunnen veroorzaken.

Gezonde stress

Stress is natuurlijk niet alleen maar ongezond. Het is goed dat ons lichaam in bepaalde situaties reageert met een stress prikkel, zodat we kunnen ‘vluchten of vechten’. Bij deze reactie worden de tight junctions ofwel ‘schuifdeuren’ van onze darmen opengezet zodat er veel water, natrium en glucose beschikbaar komt voor deze reactie. Is de stressvolle situatie voorbij, dan sluiten deze tight junctions weer. Maar ja…. dat gebeurt dus niet bij chronische stress. Als je darmen ‘open’ blijven staan, komt er naast water, natrium en glucose ook veel andere niet gedetecteerde stoffen je bloedbaan in. En dat moeten we zien te voorkomen!

Meten is weten

Met de Adrenale stressindex speekseltest kunnen we meten hoe jij ervoor staat. De hormonen cortisol en DHEA worden gemeten in speeksel.  Cortisol heeft uitgebreide effecten op verschillende organen in het lichaam: het werkt ontstekingsremmend, het houdt de bloedglucosespiegel, de bloeddruk en de spierkracht op peil en helpt de zout- en vochtbalans in evenwicht houden. Wanneer het lichaam onderhevig is aan stress, is de cortisolproductie verhoogd. Omdat voor DHEA gedeeltelijk dezelfde basisbestanddelen worden gebruikt, is de DHEA-productie verlaagd. DHEA heeft invloed op de gemoedstoestand, het immuunsysteem, de bloedsomloop, de bloedsuikerspiegel, het botmetabolisme, het seksuele functioneren en de fysieke kracht. Het beschermt het zenuwstelsel en verbetert de cognitieve functies en het geheugen. 

Uitslag Adrenale stressindex

Veranderingen in de gangbare cortisolspiegels geven de reactie op stress aan. Veranderingen in de DHEA-spiegels geven de mate van adaptatie aan stress aan. Cortisol en DHEA moeten in verhouding tot elkaar aanwezig zijn, daarom wordt ook de cortisol/DHEA ratio bepaald. 

Wanneer is de Adrenale stressindex speekseltest aanbevolen?

Bij symptomen als uitputting, lage immuniteit, sterke stemmingswisselingen, huidproblemen, osteoporose, versnelde verouderingsprocessen etc. wordt deze test o.a. aanbevolen. 

Meer weten?

Wil jij meer weten over deze of andere testen? Stuur even een berichtje, dan neem ik contact met je op.  

Get healthy, stay healthy!