Blog Layout

Melissa Coenradie
De voordelen van gluten- en lactosevrij
jan. 22, 2024

Glutenvrij, lactosevrij… je hoort het tegenwoordig veel. Hebben mensen echt een allergie, een intolerantie of is het een soort trend? 


Het verschil tussen een allergie en een intolerantie

Als eerste is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een voedingsintolerantie en een -allergie. Bij een allergie is het pats boem reactie, je kan helemaal niks van dit voedingsmiddel verdragen. Bij een intolerantie kan je wel iets hebben, maar niet te veel. Klachten hoeven niet direct op te treden, ze kunnen later tot uiting komen. Bijvoorbeeld klachten als buikpijn, hoofdpijn, eczeem, vermoeidheid etc. Bij een intolerantie eet je vaak te veel van een bepaald voedingsmiddel voor jouw verteringscapaciteit. Hoeveel je exact kan hebben is afhankelijk van een paar dingen; hoe hoog is je intolerantie, hoeveel heb je die dag nog meer gegeten (denk aan ‘de druppel die de emmer doet overlopen’ of eventuele kruisreacties), heb je veel stress gehad die dag? Als je gestrest bent, ben je namelijk sympathisch en alleen in rust, als je parasympatisch bent kan je spijs verteren. Belangrijk dus om de tijd te nemen om rustig te eten en goed te kauwen. 


Hoe worden voedingsintoleranties gemeten?

Voedingsintoleranties worden gemeten in je bloed. Dit kan d.m.v. veneus bloedafname of een vingerprik. Hoe hoger de uitslag, hoe langer je het voedingsmiddel even moet skippen. Daarna kan je het voedingsmiddel meestal zo af en toe wel weer eten. Intoleranties hoeven dus niet een voor altijd te vermijden item te zijn. 


Het DPPIV-enzym

Soms zien we geen intolerantie in het bloed en voel je je toch beter als je bepaalde voedingsmiddelen laat staan. De meest voorkomende intoleranties zijn gluten en dierlijk zuivel. Deze voedingsmiddelen worden in ons lichaam afgebroken door het DPPIV-enzym. Dit enzym maakt ons lichaam zelf aan. Het DPP-IV enzym is een belangrijk enzym en heeft meer dan 60 (!) functies. De belangrijkste functies van het DPP-IV enzym zijn het in stand houden van je microvilli in je darmen, afbraak van histamine etc. Wat er in onze huidige leefstijl gebeurd is dat we DPP-IV ‘misbruiken’ voor de afbraak van gluten en dierlijk zuivel waardoor deze belangrijke functies niet of nauwelijks uitgevoerd kunnen worden. Ga je minder gluten en/of dierlijk zuivel eten zonder dat je een intolerantie hebt, kan je je hierdoor toch beter voelen.


Voorbeelden uit de praktijk

Een man van halverwege de 30 met Colitis Ulcerosa wilde graag een voedingsintolerantietest doen. Na het intakegesprek geef ik altijd al voedingstips mee. In dit geval was dat minder gluten en dierlijk zuivel te eten voor het herstel van de darm. Na vier weken zag ik hem weer voor de uitslag van de intolerantie test. Hij wist zeker dat hier gluten en dierlijk zuivel uit zou komen, want dit had hij sinds het intakegesprek zo goed als niet meer gegeten en hij voelde zich hier heel goed bij! Wat bleek; het kwam niet uit de intolerantietest. Zo zie je dat je niet per se intolerant voor iets hoeft te zijn, wil het toch beter zijn voor je herstel om dit (tijdelijk) te laten staan. 


Ook kwam ik eens in contact met de moeder van een toen net 2-jarige meisje. Dit meisje had geen fijne start gehad en had sinds haar geboorte last van diarree, vaak last van haar luchtwegen, was vaak ziek en spuugde makkelijk. Uit het reguliere circuit kwam de mededeling dat haar weerstand tot haar vierde laag zou blijven. Nu was de moeder zelf erg geïnteresseerd in gezondheid en wilde ze het beste voor kindje, dus klopte ze bij mij aan om te kijken of ik niet iets voor haar kon betekenen. 


Gezien de klachten verwachte ik een intolerantie en dysbiose in haar darmen. We hebben daarom een bloed – en ontlastingsonderzoek uitgevoerd.  Over het ontlastingsonderzoek ga ik een volgende blog meer vertellen. Het kindje bleek een intolerantie voor ei, tarwe, spelt en koemelk te hebben. Best pittig! Na het uitsluiten van deze voedingsmiddelen ging het heel goed met haar! Ze had geen last meer van benauwdheid, spugen, is bijna niet meer ziek geweest en haar ontlasting stonk niet meer naar de GFT-bak. Wat een mooi resultaat! Het immuunsysteem en de darmflora hebben de tijd gehad om te herstellen. Daarna konden we de voedingsmiddelen weer langzaam gaan herintroduceren, maar het zal wel beperkt gegeten moeten worden. 


Mogelijke nadelen

Ga je op eigen houtje voedingsmiddelen schrappen, let er dan wel op dat je geen tekorten van vitamines en mineralen oploopt. Een simpel voorbeeld is jodium. Dit is aan brood toegevoegd. Nu is dit geen vrijbrief om brood te blijven eten, maar als je minder tot geen brood gaat eten, kan het zijn dat je te weinig jodium binnenkrijgt. Dit moet je dan uit andere bronnen halen zoals schaal- en schelpdieren. Waar ik zelf fan van ben is de zeewier seasonings Wakame & Royal Kombu. Dit product is een goed alternatief voor gewoon keukenzout en bevat o.a. de mineralen jodium en calcium!


Share by: