Blog Layout

Melissa Coenradie
Gezonde suikers bestaan wel!
okt. 27, 2023

Er zijn net als essentiële vetzuren en aminozuren ook essentiële koolhydraten. Essentiële koolhydraten zijn speciale suikers die we essentiële suikers noemen en die we binnen krijgen met de juiste voeding. 


Fruit en groenten bevatten essentiële suikers. Ze worden in fruit gevormd in de laatste dagen van rijping door de zon. Het fruit dat veel te vroeg (onrijp) wordt geplukt bevat niet de negen essentiële suikers die nodig zijn voor een goede weerstand en energie. Planten zijn de belangrijkste voedingsbronnen van deze essentiële suikers. Planten bevatten van nature meer dan 200 suikerstructuren. Ze liggen dus niet ‘los’. Een gezond lichaam kan deze suikerstructuren afbreken en vanuit de losse suikers nieuwe glycovormen maken. Glycovormen zijn proteïne- of vetstructuren met een suikerstaartje. Een glycovorm bestaat altijd als 1e uit N-Acetylglucosamine en als 2e uit mannose en daarna wat nodig is. Glycovormen zijn o.a. nodig voor het hormonale systeem, de stabiliteit van bindweefsel, voor botten, zijn betrokken bij cellulaire processen, zijn een onderdeel van onze slijmvliesbarrières én zijn heel belangrijk voor ons afweersysteem. 


Alle cellen in het lichaam hebben een soort netwerkcommunicatie. Essentiële suikers bevorderen deze vorm van communicatie. Ze hebben een soort antennes waarmee ze communiceren. Als alle antennes goed staan afgesteld, vindt er optimale informatieoverdracht plaats tussen cellen en communiceren cellen beter met elkaar. Daardoor kunnen allerlei functies zoals verdediging, herstel en hormoonrespons goed verlopen. Een juiste optimale communicatie geeft dus een optimale weerstand en een goede energiehuishouding. 


Deze suikers krijgen we inderdaad te veel binnen

Twee van de negen essentiële suikers, glucose en galactose, zijn in overmaat aanwezig in de huidige voeding. Galactose is een melksuiker en komt voor in zuivelproducten. Glucose is in ruime mate aanwezig in geraffineerde suikers, tussendoortjes, snacks, vruchtensappen, brood, pasta en koekjes. Dit is niet de juiste bron van glucose, puur natuurlijke producten zijn dat wel. Het lichaam kan vanuit glucose en galactose de andere essentiële suikers maken. Dit is een ingewikkeld proces, waarbij veel enzymen en vitaminen nodig zijn. Deze enzymen en vitaminen moeten voor een goede omzetting dan ook wel aanwezig zijn. Verder kosten deze omzettingen heel veel energie. Gaat er 1 stapje mis, dan gaat het hele proces mis. 


Een goede darmflora kan van meervoudige suikers enkelvoudige suikers maken. Maar ook daar gaat het tegenwoordig vaak mis. We zien steeds meer dysbiotische darmflora’s. Opmerkelijk is dat vijf van de negen essentiële suikers in moedermelk aanwezig zijn: N-acetylneuraminezuur, fucose, galactose, N-acetylglucosamine en N-acetylgalactosamine. Borstvoeding blijft de beste voeding voor je baby’tje! 


Dit zijn de negen essentiële suikers:

 

1.     Mannose

Zit in kool, broccoli, aubergine, tomaten, paddenstoelen (shiitake, maitake), bonen, linzen, perziken, appels, sinaasappels, ananas, aloë vera sap, cranberries, kruis- en veenbessen, maar vooral in zwarte-, blauwe- en rode bessen.

Mannose is noodzakelijk voor de synthese van alle glycovormen!


2.     Glucose

Zit in bijna alle fruit en groenten, pollen, agave, honing etc. en uiteraard ook in vrijwel al het ‘fabrieksvoeding’. Hier krijgen veel mensen te veel van binnen! Skip de fabrieksvoeding en ga voor puur natuurlijke producten. Meer glucose is zeker niet beter!


3.     Galactose

Zit o.a. in zuivelproducten, broccoli, spruitjes, avocado, wortel, bloemkool, selderij, tomaat, prei, uit, pastinaak, pompoen, spinazie, biet, aubergine, black-eye bonen, sperziebonen, snijbonen, zwarte bessen, bosbessen, appel, abrikoos, pruim, banaan, mango, kiwi, peer, dadel, mandarijn, sinaasappel, hazelnoot, gekiemde zaden en fenegriekzaad. Ook hier krijgen de meeste mensen (meer dan) voldoende van binnen. 


4.     Xylose 

Zit in kelp, zwarte bessen, loganbes, framboos, aloë vera, okra, berkensap, zaden, guave, gist, peer, echinacea, boswellia, psyllium, broccoli, spinazie, aubergine, erwten, aubergine, sperziebonen en kool. Xylose wordt in bepaalde voedingsmiddelen gebruikt als vervanging voor glucose. 


5.     Fucose

Zit in borstvoeding, kelp, zeewier, zeekraal, lamsoren, algen, champignons, paddenstoelen (reishi, shiitake, mai-take), zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad, henepzaad en chiazaad. Zeewier is een hele goede bron van fucose.  Zeewier bevat ook jodium, selenium en zink. 


6.     N-acetylglucosamine

Zit in chintine (wormen, kreeft, garnalenhuid, insecten) en paddenstoelen (shiitake). 

N-acetylglucosamine is noodzakelijk voor de synthese van alle glycovormen! 


7.     N-acetylgalactosamine (NAG)

Zit in botten(bouillon), roodwieren, nori, paddenstoelen (shiitake, maitake), agar-agar en kuzuwortel. In paddenstoelen zitten bètaglucanen.


8.     N-acetyl neuraminezuur

Zit in borstvoeding, kippeneieren, colostrum en wei-eiwit. 


9.     Arabino galactanen

Zit in kokosnoot, kokosmeel, zwarte bonen, radijs, peren, tomaten, wortel, reishi, paddenstoel, curcuma, salie, echinacea en psyllium.


Misschien heb je weleens een blaasontsteking gehad en toen het advies gekregen om cranberries(sap) of D-Mannose te nemen. Mannose heeft een belangrijke functie in ons epitheelweefsel in de urinewegen (en meer) en helpt de bacterie die blaasontsteking veroorzaakt te binden en uit te scheiden. Zo kunnen er dus redenen zijn om van een specifieke essentiële suiker (tijdelijk) extra in te nemen d.m.v. voeding of een supplement. Een goede HBO-opgeleide orthomoleculair therapeut kan je adviseren wat je het beste kunt doen bij bepaalde klachten. 


Take home message

Begint het je al te duizelen? Ik snap het helemaal. Wat handig is om te onthouden: suikers spelen niet alleen een rol in de productie van energie. Essentiële suikers zijn de bouwstof voor glycovormen. Deze zijn nodig om het lichaam (optimaal) te kunnen laten functioneren. Essentiële suikers zitten in:


-        Paddenstoelen

-        Bessen

-        Wortels en knollen

-        Wieren en algen

-        Noten en zaden

-        Botten(bouillon)

-        Pollen

-        Honing

-        Aloë vera

-        Insecten

-        Eieren

-        Borstvoeding

-        ZON gerijpte groenten en fruit


Eet zoveel mogelijk gevarieerd. Indien mogelijk is het een goed idee om de voedingsmiddelen te stoven. Hierdoor worden de glycovormen beter beschikbaar!

Share by: