Yes! Zojuist te horen gekregen dat ik geslaagd ben voor mijn examen en dus mag ik mijzelf officieel  ‘Enzym Expert’ noemen! Leuk zal je misschien denken… maar wat houdt het precies in? Dat ga ik je in het kort uitleggen:

Enzymen niet alleen voor de spijsvertering

Enzymen kunnen we indelen in 3 grote groepen: 

  1. Spijsverteringsenzymen: door spijsverteringsklieren en darmbacteriën gemaakt
  2. Voedingsenzymen: uit levend vers voedsel
  3. Metabole enzymen: in lever en organen aangemaakt

We kunnen enzymen dus inzetten als je spijsverteringsklachten hebt, maar ook bij vermoeidheid, virale belasting, cardiovasculaire aandoeningen, ter preventie etc. 

Spijsverteringsklachten

Voeding kunnen we in  3 macronutriënten indelen: koolhydraten, eiwitten, vetten. Voor elke groep hebben we een speciaal enzym nodig: voor de koolhydraten is dit amylase, voor eiwitten protease en voor vetten lipase. Het kan zijn dat je lichaam één van deze enzymen niet (goed) kan aanmaken en hierdoor de voeding niet goed kan verteren. Vooral het niet goed kunnen verteren van eiwitten geeft problemen. Ons immuunsysteem reageert op restanten van niet goed verteerde eiwitten. Komt dit vaak voor met een bepaald eiwit door bijvoorbeeld een eenzijdig dieet, dan kan hierdoor een intolerantie of zelfs een allergie ontstaan. 

In mijn praktijk werk ik veel met bloed- en ontlastingsonderzoek om gericht te werk te gaan. Uit het bloedonderzoek ‘pre-screening intoleranties’ komt naar voren of er intoleranties zijn op de 7 meest voorkomende intoleranties. Stel je hebt een verhoging op 1 of meerdere product(en), dan kan deze productgroep nader onderzocht worden. Zo hoef je niet direct een complete screening van alle producten te doen. Uit een ‘basisscreening darm’ komt o.a. naar voren of er restanten van koolhydraten, eiwitten of vetten in de ontlasting aanwezig zijn. Daarbij neem ik graag de pancreas-elastase mee in het onderzoek. Deze geeft aan of je pancreas (= alvleesklier) voldoende spijsverteringsenzymen aanmaakt. Uiteraard komt er uit het onderzoek nog veel meer naar voren: hoe is het met je darmslijmvlies, je residente en transiënte (aangeboren en verworven) darmflora, zijn er gisten, schimmels aanwezig, etc.

Graag wil ik nog even benadrukken dat enzymen en supplementen ingezet worden om het lichaam te ondersteunen bij het herstel. Uiteindelijk moet het lichaam zelf weer in staat zijn om de voeding volledig te verteren.  

Metabole enzymen

Metabole enzymen spelen bij alle biochemische reacties een belangrijke rol. Bijvoorbeeld de citroenzuurcyclus, die zorgt voor de aanmaak van energie: ieder ‘stapje’ heeft een specifiek enzym met bijbehorende cofactoren nodig. Gaat het hier al mis… dan beginnen de problemen eigenlijk al. Want ‘it’s all about energy’! Zonder energie kunnen we niks. Dus ook niet herstellen. Verder hebben we het uitvoerig gehad over het inzetten van enzymen bij o.a. reumatoïde artritis, weefselherstel, fibromyalgie, Hashimoto, cholesterol problematiek, diabetes II en cardiovasculaire aandoeningen. 

Meer weten?

Wil jij weten welke factoren de enzymactiviteit beïnvloeden? En wil jij 2020 gezond en energiek van start gaan? Alle ‘dagelijkse’ tips van deze opleiding heb ik verwerkt in mijn eigen ‘Boost Your Body – 21 dagen detox’ programma. In 3 weken tijd krijg jij alle tips & tricks voor een gezonde leefstijl!   

Eerste tip ;-): Kies voor de variant met een Acces Bars behandeling van VajRayana. Acces Bars is een zachte behandelwijze op het hoofd, waarmee je het lichaam in staat stelt om oude gevoelens, gedachten, patronen en overtuigingen los te laten. Het creëert meer rust, ruimte en ontspanning in lichaam en geest. Check: http://behealthycoaching.nl/boost-your-body-21-dagen-detox/

Wees lief voor je lijf!