Ongeveer een jaar geleden kwam ik in contact met de moeder van een toen net 2-jarig meisje. Dit meisje had geen fijne start gehad en had sinds haar geboorte last van diarree, vaak last van haar luchtwegen, was vaak ziek en spuugde makkelijk. Uit het reguliere circuit kwam de mededeling dat haar weerstand tot haar vierde laag zou blijven. Nu was de moeder zelf erg geïnteresseerd in gezondheid en wilde ze het beste voor haar kindje, dus klopte ze bij mij aan om te kijken of ik niet iets voor haar kon betekenen. 

Gezien de klachten verwachte ik een intolerantie en dysbiose in haar darmen. We hebben daarom een bloed – en ontlastingsonderzoek uitgevoerd.  Over het ontlastingsonderzoek ga ik een volgende blog meer vertellen. Deze keer vertel ik je wat meer over het bloedonderzoek naar voedingsintoleranties. 

 Meten is weten

Het typische van een voedingsintolerantie is dat het voedingsmiddel vaak niet meteen een reactie geeft (in tegenstelling tot een allergie waarop je lichaam direct reageert). Je kunt de dag erna of nog later dus ook klachten krijgen (bijv. buikpijn, uitslag zoals eczeem etc.). Daardoor is het veel moeilijker te achterhalen welk voedingsmiddel dit nu precies veroorzaakt. Gelukkig bestaan er testen die dit wel in beeld kunnen brengen. Door middel van bloedonderzoek (3 buisjes bloed) kan getest worden op welk voedingsmiddel je reageert en in welke mate je hierop reageert. Door dan deze voedingsmiddelen weg te laten (en soms te vervangen door andere nutriënten) kan het lichaam weer herstellen. 

De starttest waar Be Healthy Coaching mee werkt geeft naast de top 7 intoleranties ook aan of je allergieën hebt. Heb je ergens een verhoging op, dan kunnen we dit verder uitsplitsen. Je hoeft dan niet nog een keer bloed te prikken en je betaalt dus (naast de starttest) alleen voor de productgroepen waar je op reageert. En ja, je kan helaas ook intolerant zijn voor gezonde voeding! Dus denk je goed bezig te zijn….. wellicht eet je iets waar jouw lijf toch niet zo goed tegen kan!

Uitslag voedingsintolerantieonderzoek

Het kindje bleek overigens een intolerantie voor ei, tarwe, spelt en koemelk te hebben. Best pittig! Maar, we zijn nu een jaar later en het gaat heel erg goed met haar! Ze heeft geen last meer van benauwdheid, spugen, is bijna niet meer ziek geweest en haar ontlasting stinkt niet meer naar de GFT-bak. Wat een mooi resultaat! Het immuunsysteem en de darmflora hebben de tijd gehad om te herstellen. Daarom kunnen we nu de producten weer langzaam gaan herintroduceren. 

Wanneer is het voedingsintolerantieonderzoek aanbevolen?

Bij symptomen als opgeblazen gevoel, migraine/hoofdpijn, vermoeidheid, hoesten, loopneus, PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), buikpijn, huidslag (jeuk/roodheid) etc. 

Meer weten?

Wil jij meer weten over deze of andere testen? Stuur even een berichtje, dan neem ik contact met je op.  

Get healthy, stay healthy!